Chleb Promnicki z ziarnami bezglutenowy. Grano. 500g
Chleb Promnicki z ziarnami bezglutenowy. Waga 500g
Mieszanka piekarnicza chleba Promnickiego to istna bomba witamin oraz mikro- i markoelementów. Dzięki ogromnej ilości błonnika zawartego w nasionach, chleb może stać się elementem codziennej diety osób borykających się z nadwagą lub anemią. Doskonale sprawdzi się również w dietach oczyszczających i bezglutenowych. Prosty przepis w ośmiu krokach – spróbujesz?
Chleb Promnicki z ziarnami bezglutenowy. Waga 500g
Mieszanka piekarnicza chleba Promnickiego to istna bomba witamin oraz mikro- i markoelementów. Dzięki ogromnej ilości błonnika zawartego w nasionach, chleb może stać się elementem codziennej diety osób borykających się z nadwagą lub anemią. Doskonale sprawdzi się również w dietach oczyszczających i bezglutenowych. Prosty przepis w ośmiu krokach – spróbujesz?
Składniki: Mąka ryżowa, skrobia modyfikowana tapiokowa, siemię lniane, pestka dyni, pestka słonecznika, mąka lniana, mąka gryczana, cukier, sól, mąka z wiesiołka, drożdże, mielona łuska babki płesznik, hydroksypropylometyloceluloza, mono- diglicerydy kwasów tłuszczowych
Chleb Promnicki z ziarnami bezglutenowy to mieszanka piekarnicza opracowana przez firmę GRANO – Młyn Niedźwiady A. Siewkowski Spółka Komandytowa z siedzibą w Kaliszu.
🥖 Skład i właściwości
Mieszanka zawiera:
mąkę ryżową
skrobię modyfikowaną tapiokową
siemię lniane
pestki dyni i słonecznika
mąkę lnianą i gryczaną
cukier, sól, mąkę z wiesiołka
drożdże piekarnicze suche
mieloną łuskę babki płesznik
substancję zagęszczającą: hydroksypropylometyloceluloza
emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
Dzięki zawartości błonnika (11,6 g/100 g) i białka (14,6 g/100 g), chleb ten wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i może być elementem diety osób z nadwagą lub anemią.
🍽️ Zastosowanie
Chleb Promnicki doskonale sprawdza się jako dodatek do:
kanapek z wędliną lub pastą kanapkową
słodkich dodatków, takich jak miód czy twarożek
dań na ciepło i zimno
Jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej oraz tych, którzy poszukują alternatywy dla tradycyjnego pieczywa.
👩🍳 Przepis na chleb Promnicki
Składniki:
500 g mieszanki chlebowej
415 ml wody
3 łyżki oleju
2 łyżeczki octu
Sposób przygotowania:
Przygotuj foremkę do chleba, natłuść i obsyp mąką bezglutenową.
Suchą mieszankę przesyp do wysokiej miski i dokładnie przemieszaj.
Dodaj do masy 3 łyżki oleju, 415 ml wody oraz 2 łyżeczki octu.
Ciasto dokładnie wyrabiaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pozostaw ciasto w misce na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.
Po tym czasie wyrabiaj ciasto jeszcze ok. 2 minuty.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
Foremkę z ciastem przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 25 minut.
Rozgrzej piekarnik z funkcją termoobiegu do 200°C.
Wstaw foremkę do piekarnika i piecz chleb przez 20 minut w podanej temperaturze.
Zwiększ temperaturę wypieku na 225–230°C i piecz chleb kolejne 7 minut.
Po upływie czasu, wyłącz piekarnik i studź chleb w foremce przez ok. 5 minut.
Wyjmij chleb z foremki i studź przez około 15 minut, aby odparował.
Talerz bezików - Bezglutenowe przepisy
🧊 Przechowywanie
Po upieczeniu chleb należy przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu. Aby zachować świeżość, warto przechowywać go w lnianym woreczku lub chlebaku.
📊 Wartość energetyczna (w 100 g)
Wartość energetyczna: 1715 kJ / 410 kcal
Wartość energetyczna 1715 kJ / 410 kcal 21%
Tłuszcz 17,1 g 24%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,8 g 14%
Węglowodany 43,6 g 17%
- w tym cukry 3,4 g 4%
Błonnik 11,6 g -
Białko 14,6 g 29%
Sól 1,14 g 19%
Tabela wartości odżywczych.
*RWS - Referencyjne wartości spożycia.
Producent:
GRANO to marka należąca do firmy Młyn Niedźwiady A. Siewkowski Spółka Komandytowa, z siedzibą w Niedźwiadach koło Kalisza.
8 innych produktów w tej samej kategorii:
Komentarze
Na razie nie dodano żadnej recenzji.