0 Opinia(e)

Reishi – Ganorderma laciudum – grzyb suszony. 50g

Reishi – Ganorderma laciudum – grzyb suszony. Mykoterapia.pl

ilość Reishi – Ganorderma laciudum – grzyb suszony 50g

Ganoderma lucidum, grzyby suszone, grzyby witalne, grzyby zdrowotne, Lakownica lśniąca, Reishi

80,00 zł
Brutto
Out Of Stock

Guarantee Safe Checkout
Guarantee Safe Checkout

Reishi – Ganorderma laciudum – grzyb suszony

ilość Reishi – Ganorderma laciudum – grzyb suszony 50g

Kategorie: Grzyby witalne, Reishi

Ganoderma lucidum, grzyby suszone, grzyby witalne, grzyby zdrowotne, Lakownica lśniąca, Reishi

Reishi (Ganoderma lucidum) to ceniony grzyb, który ze względu na właściwości ma istotne znaczenie dla kondycji i funkcjonowania organizmu człowieka. Jego zastosowanie w profilaktyce i zwalczaniu chorób jest bardzo szerokie. Bywa nazywany grzybkiem nieśmiertelności i należy do skarbów medycyny chińskiej.

W Azji grzyb ten traktowany jako nutraceutyk, którego regularne stosowanie wydłuża życie i dostarcza sił witalnych.  Współczesne badania potwierdziły różnorodność pozytywnych działań farmakologicznych Reishi na organizm człowieka.

To cenne źródło białka, nasyconych kwasów tłuszczowych, polisacharydów i saponin, a także beta-glukanu, a także witamin z grupy B oraz miedzi, selenu, magnezu.

 

Wartość odżywcza produktu w 100g

wartość energetyczna – 877KJ / 217kacl

tłuszcz – 0,8 g

w tym

kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2 g

węglowodany –<0,5  g

w tym

cukry – 0 g

białko – 9,2 g

sól – 1,1 g

Jak spożywać suszone Reishi?

Grzyb Reishi jest twardy i gorzki – nie jada się go jak pieczarek. Najczęściej używa się go do przygotowania naparów, wywarów i ekstraktów.

1. Napar / herbata z Reishi

Składniki:

2–3 g suszonego Reishi (kawałki lub plasterki)

500–700 ml wody

Sposób przygotowania:

Włóż Reishi do garnka i zalej zimną wodą.

Gotuj na małym ogniu przez 30–60 minut (można nawet do 2 godzin).

Przecedź i pij jak herbatę. Można dodać miód lub cytrynę dla smaku.

✅ Można gotować ten sam grzyb 2–3 razy, zwiększając czas gotowania

2. Proszek z Reishi (jeśli zmielony)

  • 1/2 łyżeczki proszku można zalać wrzątkiem lub dodać do smoothie.

  • Niektórzy przyjmują w kapsułkach (łatwiejsze ze względu na smak).


🧊 Jak przechowywać suszone Reishi?

Najlepiej:

  • W suchym, ciemnym i chłodnym miejscu

  • W szklanym słoiku lub opakowaniu strunowym

  • Z dala od źródeł ciepła i wilgoci

  • Można dodać saszetkę pochłaniającą wilgoć

🕒 Termin przydatności:
Zazwyczaj 12–24 miesiące, jeśli przechowywane prawidłowo (najlepiej sprawdź na opakowaniu).

  • Nazwa firmy: PLANTO Jacek Śledziewski

  • Adres: ul. Piotrowicka 68, 44-341 Skrbeńsko, Polska

  • NIP: 6331198186

 

Komentarze

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją opinię

Reishi – Ganorderma laciudum – grzyb suszony. 50g

Reishi – Ganorderma laciudum – grzyb suszony. Mykoterapia.pl

ilość Reishi – Ganorderma laciudum – grzyb suszony 50g

Ganoderma lucidum, grzyby suszone, grzyby witalne, grzyby zdrowotne, Lakownica lśniąca, Reishi

Napisz swoją opinię