Soplówka jeżowata – Hericium erinaceus – grzyby mielone 100g
Soplówka jeżowata – Hericium erinaceus – grzyby mielone 100g. Mykoterapia.pl
Soplówkę jeżowatą w postaci mielonej, proszku można spożywać wg zalecanej dawki, czyli 1-2 łyżeczki dziennie. Może stanowić dodatek do potraw i co ciekawe doskonale sprawdza się jako dodatek do zaparzanej kawy, herbaty czy koktajlu.
Właściwości soplówki jeżowatej
Neuroprotekcyjna – wspiera regenerację nerwów, stymuluje produkcję NGF (nerve growth factor).
Wspomaga koncentrację i pamięć – badania sugerują poprawę funkcji kognitywnych, zwłaszcza u osób starszych.
Adaptogenna – wspiera odporność organizmu na stres.
Przeciwzapalna i antyoksydacyjna – chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Soplówka jeżowata – Hericium erinaceus – grzyby mielone 100g
Grzyby witalne, Soplówka jeżowata
Grzyby mielone, grzyby witalne, grzyby zdrowotne, Hericium erinaceus, Soplówka jeżowata, suplementy diety
Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) jest gatunkiem powszechnie występującym w Ameryce Północnej oraz Japonii. Jest grzybem jadalnym o bardzo charakterystycznym wyglądzie owocnika. Stąd też w krajach, gdzie praktykowana jest jej uprawa, nazywana bywa „małpią głową”, „lwią grzywą” czy też „brodą starca”. W stanie naturalnym występuje również w Polsce na drewnie drzew liściastych. To saprotrof. W Polsce jest gatunkiem objętym ścisłą ochroną.
Owocniki Soplówki u młodych osobników są białe, następnie stają się białokremowe, a nawet ochrowobrązowawe. Mogą mieć wielkość od 8-20 cm, choć zdarzają się okazy większe. Ich miąższ jest elastyczny, mięsisty. Soplówka jeżowata to rarytas dla smakoszy. Posiada delikatny i łagodny smak oraz lekko orzechowy aromat. Usmażona przywodzi na myśl jednocześnie bakłażana i homara. Jej owocniki można spożywać jako gotowane, duszone lub smażone.
Jest nie tylko smacznym grzybem, który na dobre zagościł w menu, ale jest także zaliczana do grona grzybów leczniczych, ze względu na swe wszechstronne właściwości. Warto nadmienić, że gatunek ten był już wykorzystywany w tradycyjnej medycynie chińskiej, jako środek przeciwzapalny oraz zwiększający odporność. Soplówka jeżowata zawiera cenne substancje bioaktywne, między innymi może być dobrym źródłem białka, erinacyn, nienasyconych kwasów tłuszczowych, polisacharydów, w tym beta-glukanu, witaminy D oraz żelaza, fosforu, potasu, selenu.
Soplówkę jeżowatą w postaci mielonej, proszku można spożywać wg zalecanej dawki, czyli 1-2 łyżeczki dziennie. Może stanowić dodatek do potraw i co ciekawe doskonale sprawdza się jako dodatek do zaparzanej kawy, herbaty czy koktajlu.
Właściwości zdrowotne soplówki jeżowatej
Neuroprotekcyjna – wspiera regenerację nerwów, stymuluje produkcję NGF (nerve growth factor).
Wspomaga koncentrację i pamięć – badania sugerują poprawę funkcji kognitywnych, zwłaszcza u osób starszych.
Adaptogenna – wspiera odporność organizmu na stres.
Przeciwzapalna i antyoksydacyjna – chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Immunomodulująca – wzmacnia układ odpornościowy.
Wspomaga układ pokarmowy – może działać ochronnie na błonę śluzową żołądka.
🍽️ Zastosowanie kulinarne i suplementacyjne
✅ W kuchni:
Ma delikatny smak, lekko przypominający owoc morza lub kurczaka.
Można smażyć, dusić, piec, dodawać do zup i makaronów.
Suszoną wersję należy namoczyć przez 15–30 min przed użyciem.
✅ W suplementach:
Jako proszek, kapsułki, ekstrakt wodno-alkoholowy
Często stosowany w produktach „na mózg”, focus lub nootropowych
🔥 Jak spożywać soplówkę jeżowatą (suplementacja):
Proszek: 1–2 łyżeczki dziennie, np. do smoothie, kawy, wody lub jogurtu
Kapsułki: najczęściej 500–1000 mg, 1–2 razy dziennie
Ekstrakt: zgodnie z zaleceniem producenta (ważna standaryzacja na polisacharydy, erinacyny)
🔋 Wartość energetyczna (na 100 g suszonego grzyba):
Energia: ~350–400 kcal
Białko: 20–25 g
Węglowodany: 40–60 g
Tłuszcz: 2–4 g
Błonnik: ~15 g
(dokładne wartości mogą się różnić w zależności od producenta i przetworzenia)
Smoothie z proszkiem soplówki
Składniki:
1 banan
200 ml mleka roślinnego
1 łyżeczka proszku z Lion’s Mane
1 łyżeczka kakao
½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Zblenduj wszystko razem. Świetny napój na skupienie przed pracą lub nauką.
📦 Przechowywanie:
W suchym, ciemnym miejscu
W szczelnie zamkniętym opakowaniu
Z dala od źródeł ciepła i wilgoci
-
Nazwa firmy: PLANTO Jacek Śledziewski
-
Adres: ul. Piotrowicka 68, 44-341 Skrbeńsko, Polska
-
NIP: 6331198186
8 innych produktów w tej samej kategorii:
Komentarze
Na razie nie dodano żadnej recenzji.